CAPITOLUL 11 – Ancheta in randul populatiei
12.1. Metodologia
Tipul cercetării: cercetare directă a surselor primare de informaţii;
Calendarul cercetării: cercetarea s-a derulat în perioada: noiembrie 2010 – decembrie 2010;
Planul de eşantionare:
– universul anchetei: populaţia judeţului Satu Mare din mediul urban şi rural cu vârsta peste 18 ani;
– unitatea de sondaj: indivizi care răspund profilului descris mai sus;
– metoda de eşantionare: eşantionarea s-a realizat prin combinarea mai multor metode probabiliste şi empirice şi anume: o sondajul „areolar” pentru determinarea zonelor geografice de analiză: au fost identificate şapte zone: Satu Mare, Tur, Ţara Oaşului, Culciu, Ardud, Tăşnad, Carei. În interiorul fiecărei zone, solicitantul cercetării ne-a pus la dispoziţie o listă cu localităţile din care au fost extrase localităţile în care au fost administrate chestionare.
o sondajul în mai multe grade pentru stabilirea localităţilor din care s-au extras unităţile de sondaj. Pentru această extragere s-a utilizat o bază de sondaj la nivelul localităţilor (oraşe, municipii şi comune);
o metoda itinerariilor şi eşantionarea pe loc – în cadrul localităţilor selecţionate – pentru a selecţiona unităţile de sondaj.
– Mărimea eşantionului: Conform contractului mărimea eşantionului a fost fixată la 400 de persoane. Pe teren au fost trimise spre administrare 420 de chestionare. La colectarea chestionarelor completate, au fost predate 417 chestionare, iar dintre acestea 3 au trebuit a fi eliminate din analiză, astfel încât eşantionul final analizat a inclus 414 persoane. Pentru a asigura o reprezentativitate cât mai bună a informaţiilor, eşantionul astfel constituit a fost redresat – prin ponderare – pe baza a două variabile: vârsta persoanelor întervievate şi respectiv zona de reşedinţă aleasă spre analiză.
Cititi restul capitolului descarcand urmatorul fisier PDF.