Ştiri recente

turistic
gradi1

Structura administrativă

Organizarea administrativ-teritoriala a judetului Satu Mare cuprinde 61 de localitati, din care 2 municipii (Satu Mare si Carei), 2 orase (Negresti Oas si Tasnad), precum si 57 de comune care cuprind 226 de sate.

Orasele judetului Satu Mare
judetsm_page2_image8

Satu Mare- oras milenar

Municipiul Satu Mare se află la intersecţia paralelei 47°47’30” latitudine nordică cu meridianul 22°52’30” longitudine estică. Situat la o altitudine de 126 m faţă de Marea Neagră, oraşul este aşezat pe o terasă constituită din lunca aferentă Someşului inferior.
Fiind un oraş de graniţă, are deschideri prin căi de comunicaţie rutieră cu Ungaria pe la vama Petea, şi feroviară cu Ucraina, pe la vama Halmeu. Legăturile interne principale sunt constituite de ruta care vine dinspre Oradea trecând spre Baia Mare şi Sighet (prin Ţara Oaşului), precum şi de cea dinspre Zalău. O altă poartă de intrare şi ieşire nu numai internă dar şi internaţională, este cea creată de linia aeriană Bucureşti — Satu Mare şi de liniile aeriene cu funcţionare temporară dinspre nordul Europei.

Citeste mai departe →

castelul_carolyicarei

Carei- resedinta de judet in sec XIX

Cea dintai mentiune documentara a localitatii dateaza din anul 1320, ca Villa Karul. Orasul incepe sa se dezvolte in prima jumatate a secolului XVIII prin colonizarea svabilor. La sfarsitul secolului XVIII devine centru de judet, capatand o importanta culturala si economica din ce in ce mai mare. Carei a fost localitatea unde s-au dat ultimele lupte de pe teritoriul Romaniei in cel de-al doilea Razboi Mondial.

Citeste mai departe →

judetsm_page18_image2

Negresti Oas- capitala Tarii Oasului

Este un important centru civic situat in inima renumitei zone etno-turistice „Tara Oasului”. Prima atestare documentara (1490) mentioneaza Negrestiul ca punct de legatura pe „drumul sarii” de la ocnele de sare din Maramures spre Panonia. In documentele istorice, Negrestiul drept cea mai mare asezare romaneasca din Oas. Denumirea de Negresti se pare ca a fost data localitatii dupa culoarea gubelor locuitorilor, sau dupa intunecimea padurilor nesfarsitede stejar din imprejurimi.

Citeste mai departe →

judetsm_page8_image1

Tasnad- orasul de pe coline

Descoperirile arheologice validate de marturii istorice demonstreaza vechimea si continuitatea vietuirii umane pe actuala vatra a Tasnadului, din neolitic pana in zilele noastre. Localitatea a primit statutul de oras in anul 1968, iar in prezent are o populatie de 10 mii de locuitori. Orașul Tășnad se află în partea de sud-vest a județului, la o distanță de 60 km de la reședința județului, și 25 km de la Carei.

Citeste mai departe →

gradi1