Castelul Karolyi Carei
Istoria sa este strâns legată de cea a familiei Károlyi. În vremea regelui Matei Corvin, László Károlyi construia la Carei o primă cetate, o casă de piatră ce avea să fie extinsă pe toată perioada secolului următor astfel că în anul 1592 clădirea veche era înconjurată de ziduri puternice, de bastioane, de un șanț exterior cu un pod suspendat.
Cetatea a deținut un rol important de-a lungul întregului secol XVII, făcând parte din rândul fortărețelor de apărare a frontierei vestice a Transilvaniei. Între 1661-1666 este reconstruită. Joacă un rol crucial și în timpul războaielor duse de Rákóczi Francisc al II-lea împotriva Habsburgilor. Atacată de austrieci în 1705 este distrusă parțial, dar refăcută rapid. Este momentul când groful Károlyi Sándor se remarcă ca un susținător al Casei de Habsburg. După Pacea de la Satu Mare, din 1711, nemaiavând un rol militar, groful Károlyi Jozsef demolează zidurile și astupă șanțurile de apărare. Noua construcție în stil baroc ce a fost terminată în 1794, cuprindea 20 de camere la parter, o capelă, iar la etaj alte 21 de încăperi. În curtea împrejmuită de o superbă grădină era amenajat și un manej pentru 24 de cai.
Cutremurul din 1834 avea să distrugă în bună parte Castelul, fiind refăcut în forma actuală abia în 1894-1896. Restaurarea s-a făcut în stil neogotic de arhitectul Meining Arthur, ajutat de meșteri locali din Carei și împrejurimi. Decorațiunile interioare, ușile, ferestrele, feroneria, o bună parte din mobilier, sunt operele meșterilor locali. O mare parte din ele sunt originale. Replici produse de urmașii vechilor meșteri se mai găsesc în casele din Carei și împrejurimi. Unele au fost recuperate de colecționari și, cu siguranță, se vor reîntoarce în splendidedele camere ale Castelului.
Castelul Károlyi este o construcție impresionantă, una dintre cele mai frumoase din Transilvania și din România. Legendele nu lipsesc. Aici au adăstat în timpuri străvechi cărturari ca Grigore Maior, poeți – Petőfi Sándor, Ady Endre, dar și oameni de stat de la prințul moștenitor Rudolf la regele Ferdinand al României. Castelul Károlyi din Carei, unul dintre cele mai romantice locuri din Transilvania, va câștiga pe bună dreptate un loc de frunte în rândul bijuteriilor arhitecturale restaurate în ultimii ani.
El devine un punct de reper, un blazon pentru Carei, își pune amprenta pe întreaga viață culturală din județul Satu Mare atragând mii de turiști din toată lumea. Cine nu și-ar dori să petreacă o noapte zi romantică, de neuitat, la Castelul înconjurat de un splendid parc întins pe câteva hectare, în care martorii trecutului sunt doar arborii seculari.